Att arbeta utomlands

Olika sätt att arbeta utomlands

Många drömmer om att arbeta i ett annat land. Arbetslivserfarenhet från utlandet är både meriterande och berikande. Livet är för kort för att inte ta tillfället i akt och uppleva olika kulturer och platser. Det är dock inte alltid helt lätt att hitta jobb utomlands. En permanent utlandsflytt innebär dessutom en hel del pappersarbete och planering. Därför kan det vara bra att ta ett tillfälligt jobb utomlands, exempelvis genom att arbeta på en yacht – och det är något som vi här på Yachting Sweden kan hjälpa dig med!

Vi har också samlat så att du kan läsa mer om fördelarna med att jobba utomlands, vilka arbeten som finns och hur du bäst går tillväga om du vill prova på att arbeta i utlandet. Har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss. 

Varför arbeta utomlands?

Det finns många fördelar med att testa på att jobba i ett annat land. Framför allt är det en erfarenhet som är både meriterande på CV:t och som ger minnen för livet. När du arbetar i ett annat land lär du dig om olika kulturer och arbetssätt. Dessutom får du ovärderlig arbetslivserfarenhet från en internationell miljö vilket ofta efterfrågas på arbetsplatser. Du har även en fantastisk möjlighet att förbättra dina språkkunskaper. Vissa jobb, exempelvis om du jobbar på en yacht, ger dessutom en bra lön vilket kan vara ytterligare en fördel.

Vilka arbeten kan man jobba med utomlands?

Det finns massor med olika jobb utomlands. Vilket som passar dig beror bland annat på din kompetens, vilka länder du vill arbeta i och hur länge du vill vara utomlands. Om du aldrig tidigare har arbetat utomlands kan det vara bäst att prova på ett tillfälligt jobb först.

Tillfälliga jobb utomlands

Det finns många temporära utlandsjobb, exempelvis sommarjobb och andra säsongsjobb. Det kan även handla om tillfällig stationering utomlands. Exempel på tillfälliga utlandsjobb för svenskar är:

  • Säsongsarbete i alperna, exempelvis som skidlärare, bartender eller liftvärd.
  • Säsongsarbete på yacht vilket ger möjligheten att uppleva exotiska platser som Västindien och Medelhavet samtidigt som du får vara ute på sjön.
  • Barnvakt & Aupair hos svenska familjer utomlands.
  • Tillfällig stationering som yrkesmilitär eller andra yrkesgrupper.
  • Volontärarbete inom olika organisationer.
  • Olika former av praktik på företag eller organisationer.
  • Digital nomad vilket innebär att du kan arbeta varsomhelst så länge det finns internetuppkoppling.

Flytta utomlands permanent

Vissa arbeten kräver att du flyttar utomlands permanent vilket innebär betydligt mer förberedelser och pappersarbete. Det gäller framför allt om du får ett fast arbete hos ett företag utomlands och att du då blir skatteskyldig i det landet där du arbetar. Om du är anställd och vistas i utlandet i minst sex månader blir du befriad från att betala skatt i Sverige, givet att du betalar skatt i arbetslandet. Om du däremot arbetar utomlands i mindre än sex månader så ska du betala skatt för din utlandsinkomst i Sverige.

Om du planerar att bo utomlands i ett år eller mer är det viktigt att du rapporterar det till Skatteverket innan din flytt avresa. Du avskriver dig från Sverige vilket innebär att du inte längre är folkbokförd i Sverige. Det resulterar bland annat i att du betalar då skatt i landet där du arbetar. Du blir dock inte av med ditt svenska medborgarskap eller ditt personnummer, oavsett hur länge du bor och arbetar utomlands. Det är dock viktigt att läsa på om vad som gäller när du flyttar utomlands permanent för att arbeta. Om du tycker att det verkar krångligt att flytta permanent kan det vara bättre att prova på utlandslivet genom att arbeta tillfälligt utomlands, exempelvis på en yacht i Medelhavet!