Om oss

Från idé till verklighet

Vår resa.

 Lisa och Helena, grundarna av Yachting Sweden, känner varandra sedan barnsben. De träffades under grundskolan, och gick i samma klass från att de var 6 år gamla. 

2011 tog de studenten från gymnasiet, och då de delade drömmen om att åka ut och resa bokade dem tillsammans en enkelbiljett till Malta! Denna resa kom att förändra deras liv för alltid, eftersom det var här de kom i kontakt med yachtingbranschen för allra första gången.

En krånglig resa

Efter resan till Malta bestämde sig både Lisa och Helena för att söka jobb i yachtingbranschen, de var överens om att detta var ett drömjobb. Att få resa och tjäna pengar samtidigt lät nästan för bra för att vara sant. 

Hur det skulle gå till visste de ingenting om, men efter många research-vändor, resor till fel platser, felaktiga kurser, bristfälliga CVn och direkt okunskap om hur man faktiskt sökte jobb i branschen på ett effektivt sätt så fick de efter många om och men sina första jobb ombord olika yachter.

Helena som stewardess på en 50 m lång segelyacht i Rhode Island, USA. Och Lisa som stewardess på en 60 m lång explorer yacht i Spanien. 

Nedan kan du lyssna på avsnitt 1 i deras podcast The Swedish Yacht Stews, där Lisa och Helena berättar om hur det gick till när de upptäckte yachtingbranschen och hur de fick sina första jobb.

På äventyr i olika delar av världen

Efter resan till Malta så tog sig vännerna in i yachtingbranschen, men på lite olika håll, olika sätt och även under olika tidpunkter på året. 

Lisa och Helena jobbade sedan i ungefär 5-6 år i permanenta anställningar. Under denna tid jobbade de på väldigt olika typer båtar och i helt olika delar av världen. Lisa jobbade mycket i Medelhavet, medan Helena var i USA och Karibien. De reste världen över, fick uppleva hur det är att jobba för världens mäktigaste personer, träffade vänner från världens alla hörn och skapade minnen för livet. 

Få skandinaver i branschen

De insåg snabbt hur få skandinaver som jobbade i branschen. Under åren som de jobbade på yachts träffade de bara några enstaka andra svenskar. De fick dessutom ofta frågan från kollegor och vänner i branschen: varför jobbar inte skandinaver på yachter? Det visade sig att skandinaver är väldigt populära att anställa, delvis tack vare vårt resevänliga pass, men också tack vara våra goda engelskakunskaper och ryktet om oss att vi är lojala arbetstagare. 

Helena startade en blogg där hon dokumenterade sitt liv och fick där många frågor om hennes jobb och hur hon tog sig in i branschen. Hon spenderade timmar på att svara på mail från nyfikna svenskar som undrade över hennes jobb.

2017 - The reunion

2017 så åkte Helena och Lisa tillbaka till Stockholm, de båda skulle bli studenter och planen var att fortsätta jobba med yachting på sommarloven. 

De träffades igen efter många år och började prata om sina upplevelser – och det visade sig att de delade många liknande erfarenheter. De var fortfarande överens om att detta ÄR drömjobbet, men det de framför allt kom fram till var hur otillgänglig branschen hade varit, hur svårt det hade varit att få det där första jobbet och hur man under åren saknat ett nätverk av andra svenska yachties att vända sig till. Det var då de bestämde sig för att starta upp Yachting Sweden – med syftet att göra yachtingbranschen mer tillgänglig i skandinavien. 

Yachting Sweden idag

Så mycket mer än bara information och verktyg!

Under åren har Yachting Sweden utvecklats och växt, och idag är vi så mycket mer än vad vi var från början. Tillsammans med våra deltagare har vi skapat ett riktigt starkt community där vi hjälper varandra med jobb, nätverk och kunskap. Vi har lärt oss otroligt mycket under resans gång och kan guida och erbjuda våra deltagare mer och mer hela tiden. 

Nätverk & Community

Yachting-branschen handlar mycket om nätverk och kontakter. Genom oss kommer du få tillgång till ett starkt nätverk där deltagare hjälper varandra med jobb, tips och kunskap.

Rekrytering & Jobbsök

Vi är glada över att även kunna driva rekrytering, och har idag avtal med cirka 25 yachter som anställer via oss. Här blir du som deltagare alltid prioriterad i första hand!

Guidning & vägledning

Med lång erfarenhet av att själva ha jobbat på yachts finns vi här för att vägleda dig, vare sig dina frågor rör sig om ett kontrakt, en intervju eller en situation ombord. 

Kurser & Rabatter

Under åren har vi samlat på oss flera samarbeten där vi kan erbjuda våra deltagare rabatt på obligatoriska kurser och moment. Vi hjälper dig vilken position du vill ha!

Guider & Material

Som deltagare kommer du få tillgång till olika handböcker som förbereder dig för jobbsök och jobbet ombord. Du får även med dig en yachting-anpassad CV-mall.

Helena

Helena är född i södra Stockholm år 1992. Under barndomen spelade Helena mycket fotboll, och hade alltid ett sinne för äventyr. När hon sedan var klar med gymnasiet var hon redo att upptäcka världen! Under Helenas år i yachtingbranschen har hon jobbat både på motoryachter och segelyachter i rollen som stewardess, framförallt på yachter i storleken 40-60 meter. Helena har spenderat mycket tid längs USAs östkust och på öar som St Maarten och Antigua i Karibien.

Helena har i sina vuxna år även jobbat mycket inom hotell och turism, bland annat för Svenska Turistföreningen och Scandic Hotels. 

Helena är utbildad kommunikatör, och har också studerat Management inom Hotell och besöksnäring på yrkeshögskola.

Lisa

Lisa, också född 1992, växte upp i södra Stockholm. Under barn- och ungdomsåren ägnade Lisa mycket tid till tennis, och att umgås med släkt och vänner på både väst- och östkusten. På gymnasiet fick Lisa titeln “Klassens resenär” då hon ständigt åkte på resor så fort chansen gavs. Detta ville hon givetvis fortsätta med efter studenten!

Lisa började jobba med yachting år 2011, och har sedan dess arbetat på platser som Istanbul, Ibiza, Antibes och Capri. Lisa hamnade ganska direkt på yachter av den större sorten och var en återkommande crew-medlem på den välkända 97 meter långa M/Y Faith.

2017 började Lisa sin resa mot att bli läkare, en dröm sedan länge, och 2023 tog hon en efterlängtad examen från läkarstudierna.

Vår tidslinje!

Det har varit en resa med Yachting Sweden, nedan kan du ta del av vår tidslinje. Från att vi själva upptäckte yachtingbranschen till att vi startade upp Yachting Sweden.

2011 - Helena & Lisa tar studenten

År 2011 tog Lisa och Helena studenten. De jobbade vid den tiden tillsammans på ett gatukök i södra Stockholm och kände att livet hade mer att ge. De ville ut och resa! En enkelbiljett till Malta bokades, och det var där de träffade “yachties”, folk som arbetade på yachter, och fick för första gången upp ögonen för jobb ombord superyachter.

2012 - Lisa & Helena får sina första jobb på yachts

På varsitt håll tog sig Lisa och Helena sig in i yachtingbranschen. Lisa som crew cook på en 63 m lång motoryacht i Istanbul, Turkiet, och Helena som stewardess på en 50 m lång segelyacht i Rhode Island, USA.

2012-2017 - Lisa & Helena jobbar och reser världen över

Mellan åren 2012 till 2017 jobbar Lisa och Helena på olika yachter i olika delar av världen. De samlar på sig erfarenheter, nya vänner och minnen för livet.

2017 - Lisa & Helena möts igen

2017 kommer både Lisa och Helena tillbaka till Stockholm för att börja studera. Lisa börjar läsa till sjuksköterska på Röda Korsets högskola, och Helena Management inom Hotell och besöksnäring på en yrkeshögskola i Stockholm.

2018 - Lisa & Helena startar upp YS

Efter att ha återförenats och diskuterat sina erfarenheter i branschen bestämde sig Lisa och Helena för att introducera yachtingbranschen i Skandinavien. Syftet från början var att sprida information om yachting, och hjälpa andra svenskar att få en fot in i branschen.

2018-2024 Yachting Sweden växer

I 6 år har Lisa och Helena drivit Yachting Sweden, och hundratals deltagare jobbar nu världen över. Under åren har deras nätverk växt, de har utvecklat rekrytering, digitaliserat sina tjänster och utvecklat fler samarbeten som gynnar YS-deltagarna.