Rekrytering genom Yachting Scandinavia

Hitta jobb genom oss!

Rekrytering sedan 2020

När Yachting Sweden startades 2018 insåg vi snabbt vilken stor efterfrågan det fanns på skandinavisk crew. Vi var på den tiden en minoritet av crew i branschen, men vi hade och har fortfarande ett väldigt gott rykte. Dessutom har vi ett utav dem mest eftertraktade passen att anställa!

Tack vare vårt egna stora nätverk med tidigare kollegor i branschen började vi som smått ta emot uppdrag under 2018-2019. År 2020 bestämde vi oss för att starta Yachting Scandinavia, där vi numera har avtal med cirka 25 olika yachter som kontinuerligt anställer via oss. 

Några deltagare vi placerat genom åren!

Aleksandra - Stewardess

Ombord en 42m Motoryacht

Aleksandra har nu flera års erfarenhet i branschen, men hennes allra första jobb år 2020 blev jobbet som stewardess på en 42m charteryacht i medelhavet. Ombord gjorde hon två säsonger, och blev hennes andra säsong befodrad till 2nd stewardess, hon fick även möjligheten att steppa in som Chief Stew och Crew cook under kortare perioder. 

Johannes & Freja, Kock och Stewardess

Ombord en 41m motoryacht

Freja och Johannes gick introduktionskursen med oss under 2023, och strax efter dem hade gått kursen med oss fick vi kontakt med en svenskt kapten på en 41m charter yacht som efterfrågade en kock och en stewardess. Det blev snabba ryck, Johannes och Freja checkade av sina obligatoriska kurser, hade en intervju och våren 2023 gick dem ombord. Det blev en otroligt lyckad säsong, och så roligt att dem kunde ta sig in i branschen som par! 

Simon - Deckhand / Snickare

Ombord en 70m motoryacht

Simon är en utav våra deltagare som slagit i rekord i hur snabbt han fick jobb! Eftersom han är snickare så har en otroligt eftertraktad kompentens. Simon gick introduktionskursen med oss en söndag hösten 2020. Samma vecka fick vi en förfrågan på en temp-snickare för en yacht som låg på varv i södra Frankrike. Vi frågade Simon om han var intresserad, strukturerade upp hans CV och det slutade med att han tog jobbet och flög in till Frankrike Söndagen efter! Även om detta var ett temp-jobb blev det en grym start på hans karriär. Nu har Simon utbildat sig vidare och siktar högt i branschen. 

Josefine - Stewardess

Ombord en 80m explorer yacht

Josefine gick kursen med oss 2018, och gjorde först en säsong ombord en 34m lång motoryacht i rollen som stewardess. 2021 fick vi kontakt med en 80m lång explorer yacht som sökte en stewardess, varav vi skickade Josefines CV. Josefine gjorde en otrolig resa ombord, och klättrade snabbt upp till mer ansvar ombord. Hon blev kvar i nästan två år, och hann resa så lång som till Australien med yachten. 

Fabian - Deckhand

Ombord en 75m motoryacht

Fabian är vår senaste placering, han gick ombord den 75m långa charteryachten i USA i början på 2024. Fabian gick kursen “Mellan” med Yachting Sweden under sommaren 2021, och har sedan dess jobbat på flertal olika yachter. Nu letade han ett nytt uppdrag, och vi är så glada att vi kunde hjälpa honom vidare i karriären. 

Marinda- Stewardess / Sjuksköterska

Ombord en 50m motoryacht

Marinda gick kursen med oss under 2021, som utbildad sjuksköterska hade hon precis jobbat flera år under pandemin och var redo att byta ut sjukhusmiljön till något annat. När hon fick reda på att hon kunde nyttja sina kompetenser inom yachting bokade hon snabbt in sig på en introduktionskurs med oss. Någon månad senare fick vi kontakt med en 50m motoryacht i södra Frankrike som sökte en stewardess/sjuksköterska. Marinda genomförde sina obligatoriska kurser och moment i början på 2022, blev erbjuden jobbet ombord och gick ombord för att genomföra säsongen med yachten. Nu har Marinda klättrat vidare i branschen men jobbar fortfarande med sjuksköterska som “special skill”.

FAQ

Frågor om jobb genom oss

Många undrar hur det går till, vart man kan skicka CV och hur man  ansöker jobb genom oss. 

Det kan man absolut, men en förmån man har som YS-deltagare är att vi har direkt tillgång till ditt CV, som vi även hjälpt dig med att anpassa till branschen. Vi brukar alltid också lägga ut jobb vi har inne i våra egna facebook-grupper först, och vi brukar också se över våra deltagares CV först. 

En annan fördel för oss och även dem som anställer via oss är att vi känner våra deltagare bättre än dem som inte gått en kurs via oss. Det gör att vi lättare kan hitta en bra “match”. Men det händer också att vi placerar personer utanför YS-nätverket. Det vi i första hand måste kolla på är ju att personen fyller alla krav för rollen. 

Många jobb vi har inne syns inte heller utåt, då vi ofta får instruktioner från yachter att söka “bakom radarn”. Då kontaktar vi personer vi tror kan passa för jobbet direkt. Här är ytterligare en förmån som deltagare, vi har redan ditt CV och dina kontaktuppgifter ifall en sådan roll skulle dyka upp. 

Nej, det är helt kostnadsfritt. En rekrytering ska aldrig kosta för dig som söker jobb. 

Vi brukar annonsera våra jobb i våra interna facebook-grupper, men också på både Yachting Sweden och Yachting Scandinavias instagram.

Det är också vanligt att vi söker “confidentally”, det vill säga att vi inte får annonsera jobbet utåt, utan vi får endast headhunta kandidater. Så alla jobb vi har inne syns inte utåt på våra plattformar. 

Det kan du! Men har vi inget jobb som du vill söka så rekommenderar vi dig att avvakta. Om du vill söka ett jobb som vi annonserat ut så kan du maila ditt CV till info@yachtingscandinavia.se, men kom ihåg att är du inte en deltagare får du inte hjälp att anpassa ditt CV till branschen, och tyvörr skickar vi inte vidare CVn som inte är proffesionellt utformade efter branschen. 

Skandinaver i yachting-branschen

Varför är skandinaver populära att anställa?

Vi nämner ofta att yachter gärna anställer skandinaviska besättningsmedlemmar, här har vi listat några av anledningarna. 

Hög arbetsmoral

Vi har alltid fått komplimanger för vår höga arbetsmoral. Vi har stor respekt för hieraki och är ofta lojala mot vår arbetsgivare.

Vårat pass

Det skandinaviska passet är ett utav dem mest eftertraktade. Vi behöver inte visum för att arberta inom EU till exempel, och har lätt att få visum till andra destinationer.

Vana vid båtliv

Många skandinaver har havet och båtliv nära tills sig, och historiskt sätt har skandinaver jobbat mycket till havs. Är du båtvan så kommer detta vara meriterande!

Bra språkkunskaper

Skandinaver har väldigt bra engelska jämfört med andra nationaliteter som inte har engelska som första språk. Vi kan också ofta fler språk utöver engelska och vårt modersmål. Stor bonus!