Hur stora är chanserna att få ett jobb på en yacht?
Det kan gå fort!
Att få ett jobb på en yacht känns ofta omöjligt innan det faktiskt blir verklighet, en känsla många av våra deltagare går igenom. Men hur lång tid kan det ta? Och vilka faktorer väger in när man söker? Vad är mina chanser? I detta blogginlägg ska vi grotta ner oss i precis detta.
Hur lång tid det tar är väldigt individuellt, vi har deltagare som fått jobb efter 2 dagars jobbsök, och vi har deltagare som behövt söka jobb i flera veckor, ibland månader. Under dessa år som vi drivit Yachting Sweden har vi studerat våra deltagare, sett vilka faktorer som ofta leder till jobb och vilka faktorer som är mindre viktiga. Det är faktiskt den vanligaste frågan vi får, och den största oron hos våra deltagare när de börjar söka jobb. Kommer jag få ett jobb?!
1. Ditt CV
Att söka jobb i yachting-branschen handlar mycket om presentation. Alltså att ge ett gott intryck, och det första intrycket kommer du i 9 fall av 10 leverera genom ditt CV. Därför är CVt extremt viktigt. Dina erfarenheter i CVt är såklart viktigt, men HUR du presenterar dem är ännu viktigare! Det vill säga hur ditt CV är upplagt, hur du formulerat dig, hur engelskan är, din CV-bild, hur väl du lyckats lyfta dina egenskaper och kvalifikationer från dina landbaserade jobb. Har man en slarvigt tagen CV-bild, osammanhängande texter, dålig engelska så kommer personen som läser ditt CV få intrycket av att du är slarvig, nonchalant och oprofessionell. Även om du har grymma arbetserfarenheter, så kommer du i de flesta fall bli dömd efter misstag i ditt CV. Därför är ett CV A och O i denna bransch!
På introduktionskursen med Yachting Sweden har vi en CV-workshop där du får påbörja ditt CV med vår hjälp. Du får en anpassad mall av oss och vi hjälper dig därefter att skriva ditt CV,! Du får också den 24 sidor långa CV-guiden att ta hjälp av. Sedan finns vi där för att hjälpa dig med språk, upplägg, design och rekommendationer för hur du ska framhäva dig på bästa sätt. .
2. Hur relevanta dina tidigare erfarenheter är för positionen du söker
Vi brukar alltid säga att för första jobbet så ska är det bäst att söka sig till den positionen man har mest relevant erfarenhet för, då dina chanser helt enkelt är bäst där. Sen är ingenting omöjligt i denna bransch, och efter att man fått lite “onboard experience” så kan man lättare byta avdelning och position. Har du ingen som helst relevant erfarenhet för någon av positionerna så är det såklart inte omöjligt, men då behöver du vara stark i de andra faktorerna. Har man erfarenhet inom service, städning, restaurang, hotell med mera så är dessa erfarenheter mest meriterande för jobbet som stewardess. Har man erfarenhet från sjön, militären eller om man har händiga skills så som snickeri, målarjobb med mera så kommer du ha bäst chanser till jobbet som deckhand.
Yachting Sweden har partners som erbjuder våra deltagare meriterande online-kurser som kan användas för att “boosta” CVt för den som känner att den inte har så mycket erfarenhet. På introduktionskursen hjälper vi dig att gå igenom dina tidigare erfarenheter och hur du kan tänka när du väljer position.
3. Hur aktivt du söker jobb och hur engagerad du är i ditt jobbsök
För det första jobbet så kommer det krävas en ansträngning från ditt håll. Du kan inte räkna med att det kommer trilla in massa jobberbjudanden så fort du fått klart dina obligatoriska kurser och moment. Det är hög konkurrens om dessa jobb, och när man börjar söka gäller det att söka aktivt och lägga ner tiden som krävs, vi brukar till och med säga att jobbsöksprocessen är som ett jobb i sig. Du behöver söka många jobb och du behöver söka varje dag. Du behöver ligga i, följa upp och vara först på bollen. Du behöver visa att du verkligen vill ha det där jobbet, och du får inte ge upp! Det är tufft att få det första jobbet, det upplever de allra flesta. Men när man fått sin första erfarenhet så släpper det och man kommer inte uppleva samma uppförsbacke och motstånd inför nästa jobb.
Efter introduktionskursen med Yachting Sweden kommer du inbjuden i våra privata Facebook-grupper där vi tipsar om lediga jobb, och där vi regelbundet postar annan information som hjälper våra deltagare under jobbsökstiden. Här hjälper även våra deltagare varandra med jobb, kontakter och tips.
4. Vilken tid på året du söker och vart ifrån
Det finns vissa tider på året som är bättre att söka jobb på och vissa tider som är sämre. För det första jobbet så är timing en viktig del, och att vara på rätt plats vid rätt tillfälle. Man kan absolut få sitt jobb på distans, alltså hemifrån Sverige, men väljer arbetsgivaren mellan en som är på plats i Frankrike och en som är i Sverige så kommer det vara smidigare för dom att välja den som är i Frankrike, om yachten själv befinner sig där vill säga. När man söker sitt första jobb gäller det att maxa sina chanser, och använda sig av alla jobbsöksmetoder. Att söka sitt första jobb mitt i säsongen när yachterna har gäster kan vara en klurig tid att få jobb som helt ny, då det oftast inte finns tid och rum för ordentlig upplärning. Därför brukar vi rekommendera att man söker jobb i säsongskifte och att man är på plats i till exempel södra Frankrike, Palma Mallorca eller Barcelona – där många yachter ligger i hamn.
På introduktionskursen går vi igenom branschens säsonger, dem olika eventen som äger rum under året som kan vara bra att ha i åtanke, och vi ger våra personliga rekommendationer till dig beroende på när du går kursen och när du vill börja söka jobb.
5. Nätverk och kontakter
Yachting är en bransch där kontakter och nätverk är en stor del, och många gånger kan vara helt avgörande. När man jobbat en tid i branschen brukar detta vara den främsta metoden att få ett nytt jobb på, eller att anställa på – alltså direkt genom tidigare kollegor och vänner. Man hör runt med sina kontakter och i sitt nätverk, helt enkelt! Som ny i branschen har man såklart inte ett sådant nätverk, men det kan gå fort om man är på rätt plats. Det är en bransch där man kan få ett jobb om man springer in i rätt person i rätt bar, och har man pratat med en person som gillar en kan den personen enkelt rekommendera en vidare. Branschen är otroligt social, och väldigt liten, efter en tid i branschen kommer du ha någon connection med nästan alla.
Ett början till ett nätverk är något som du får genom att vara Yachting Sweden-deltagare. Dels har vi många tidigare deltagare som numera har lång erfarenhet i branschen och som själva kan anställa nya deltagare, men vi har också många vänner som är kaptener och chief stews som är väldigt positiva till att hjälpa och guida våra deltagare!
6. Din personlighet
Checkar du av alla ovanstående faktorer så har du såklart goda chanser, men du kommer inte så långt om du inte har en rätt personlighet för den här branschen. Du kan ha hur mycket relevanta erfarenheter som helst, men är du inte en person som är lätt att samarbeta med så kommer du få det tufft. Den här branschen efterfrågar personer som är anpassningsbara, lätta att samarbeta med, som går ihop med olika människor oavsett ålder, nationalitet, kultur eller kön. Man vill ha personer ombord med hög arbetsmoral, personer som inte klagar när det blir lite kämpigt.
När man har fått en intervju så är det ofta din personlighet som spelar roll, snarare än vad som står i ditt CV. Finns det personkemi? Har personen humor? Har personen en hard-working-attitude? Kommer personen kunna hålla humöret uppe när det är stressigt? Man kommer alltså väldigt långt med “rätt” personlighet och bra people skills. Och sticker man ut här, så har ofta yachterna överseende med andra faktorer som att du inte har mycket arbetserfarenhet – arbetsuppgifterna kan du lära dig ombord! Men att kunna samarbeta och hålla humöret uppe är sällan något som går att lära ut.
Med andra ord, på grund kan av dessa faktorer inte garantera någon jobb då det kommer krävas en ansträngning från dig som är jobbsökande – Men vi hjälper DIG! Via Yachting Sweden får du en yachting-anpassad CV-mall, och vi bollar ditt CV med dig tills det är helt perfekt. Vi kommer guida dig utifrån dina erfarenheter och förutsättningar så att du har bäst chanser för jobbet du söker. Efter en kurs med oss kommer du få gå med våra interna Facebook-grupper, där du kommer i kontakt med andra YS-deltagare, men också andra erfaren crew – detta kommer vara en början på ett nätverk för dig, och ett nätverk som mycket möjligt kommer leda dig till första jobbet. Vi kommer också ge dig all information om de olika metoderna att söka jobb på, våra bästa tips och vi går under kursen igenom vart det är bäst att söka jobb och när!
Vi lägger helt enkelt grunden för hur du maxar dina chanser. Efter en kurs kommer vi följa upp dig och hålla dig uppdaterad om vakanta positioner, ge dig tips och trix längs vägen och coacha dig hela vägen ombord helt enkelt.
Frågor och funderingar? Tveka inte på att kontakta oss – det gör du här!