Yachting Sweden-deltagaren Louise Orebratt och hennes resa in i branschen

Yachting Sweden-deltagaren Louise Orebratt och hennes resa in i branschen

Bakgrund om Louise

Den 28-åriga stockholmaren Louise Orebratt flyttade till USA när hon var 20 år gammal för att plugga ”environmental studies” i Santa Monica. Efter fem år av studier gick studievisumet ut, och hon var tvungen att flytta tillbaka till Sverige. Året var 2019. Detta kändes inte alls som en hit för Louise, som hade vant sig vid att bo utomlands och inte var jättesugen på att slå sig ner i det kalla hemlandet. Hon hann knappt landa i Stockholm innan hon hade bokat in sig på Yachting Swedens introduktionskurs mitt i sommaren, med en dröm om att snart kunna jobba ombord en superyacht i Karibien.

”Jag hade faktiskt inte så mycket förväntningar på kursen om jag ska vara ärlig. Jag blev så positivt överraskad och det gav mig så mycket mer info än vad jag trodde var nödvändigt. Det var också sjukt roligt att få träffa fler som varit i branschen (Lisa och Helena) och få en inblick i hur det kan se ut och vad som skulle förväntas av mig som stewardess”.

Jobba utomlands på yacht
Louise näst längst till vänster på Yachting Swedens introduktionskurs i Stockholm

Gick kurs i Antibes

Louise begav sig till Antibes senare samma sommar, för att gå sin obligatoriska säkerhetskurs STCW med Yachting Swedens partner Zephyr Yachting. Louise var inte ensam svensk i Antibes, utan med henne var ett annat stort gäng svenskar som delade samma dröm om yachting. De bodde tillsammans i ett AirBnb, letade jobb tillsammans och lagade middag ihop på kvällarna. ”Jag har aldrig varit rädd för att göra saker eller resa ensam, men det var så roligt att vara i Antibes tillsammans med andra Yachting Sweden-deltagare, och många av oss har fortfarande kontakt idag fastän vi jobbar på olika yachter världen över”, säger Louise. 

Det var genom ett bemanningsföretag som Louise efter ett par veckor fick ett samtal om att hon fått en intervju med en 45 m lång motoryacht. Yachten befann sig just då i Dominikanska Republiken, och efter att Louise hade blivit intervjuad av en kapten på telefon bestämdes det att jobbet var hennes! Positionen var som ”3rd stew” och Louise fick rotera runt bland arbetsuppgifter som att bädda sängar och städa kabiner, servera frukost och lunch samt att hela tiden finnas till för gästerna. Yachtens destinationer var bland annat Barbados, Guatemala, Belize, Miami och Mexico och några av Louise starkaste intryck från resorna är de fantastiska djur hon har fått se. 

Jobba utomlands på Yacht
Louise i uniform tillsammans med kollegor ombord den första yachten hon fick jobb på

“Jag trivs så bra och jag älskar resandet”

Att jobbet ombord en superyacht är tufft ibland har Louise också fått erfara. Ibland kan det dröja innan man kan gå i land eftersom yachten ligger på ankare, och att bo så tätt inpå andra besättningsmedlemmar kan ibland göra att man egentligen bara skulle vilja ha en stund för sig själv. Trots det vill Louise säga följande till den som funderar på att testa yachting:

”Ta chansen om du har den. Att lämna Sverige och det man är van vid kan absolut kännas läskigt. Men du är inte ensam, och alla som ger sig in i branschen gör samma sak. Du kommer få så många nya vänner och så bra betalt, samtidigt som du får resa till destinationer som man tidigare bara kunnat drömma om. Var inte nervös för tidigare erfarenheter, du kommer att få träning ombord och det är ett jobb som är lätt att lära sig! Känner du att du behöver komma ur din comfort zone och tjäna pengar på att göra det mesta folk bara drömmer om? Då är yachting för dig.”

Idag jobbar Louise på sin andra yacht, en 76 meter lång motoryacht som reser världen över. Med denna har hon besökt bland annat västra Afrika, Sydafrika och Maldiverna. Louise har inga planer på att sluta jobba på superyachter, utan ser en lång karriär framför sig.

”Jag trivs så bra, och jag älskar resandet!”, avlutar hon

Om du vill lyssna på Louise berätta mer om sin resa in i branschen och om sina upplevelser ombord så är hon med i avsnitt 10 med vår podcast The Swedish Yacht Stews.

Jobba utomlands på Yacht
Det är få bilder som slår denna härliga bild på Louise! Det är få bilder som slår denna härliga bild på Louise!