Intervju med Yachting Sweden-deltagaren Isabelle!

Intervju med Yachting Sweden-deltagaren Isabelle!

Isabelle, 26 år från Göteborg gick Yachting Swedens kurs våren 2019, och åkte under hösten ner till Frankrike för att genomföra sina kurser med Yachting Swedens partner Zephyr Yachting. Eftersom Isabelle redan hade lite jobb med mera inplanerat för vintern så bestämde hon sig för att satsa på yachting till sommaren 2020. Idag jobbar hon ombord en yacht som stewardess, där hon varit i 8 månader nu. I denna intervju berättar Isabelle om hur hela resan gick till!

Hej Isabelle! Vad roligt att du vill ställa upp i en intervju. Kan du inte berätta hur det hela gick till, vad hade du gjort innan du upptäckte yachtingbranschen? Vad hade du pluggat eller jobbat med?

På gymnasiet valde jag Hotell och Turism linjen just för att jag alltid har älskat att jobba inom den branschen. Hittills har jag jobbat nästan 10 år på olika ställen inom hotell, restauranger, caféer, konferens och reseföretag. Även testat på annat men har alltid fallit tillbaka!

Vad tänkte du om yachting efter att du hade gått introduktionskursen med Yachting Sweden?

Att det var självklart att detta var något som jag ville testa på! Helst igår!!! Var SÅ peppad! Jag hade faktiskt försökt kolla upp en hel del innan men allt blev mer självklart efter kursen, vad som krävdes av en med mer.

Berätta om hur det gick till för dig! Från att du gick introduktionskursen, tills att du åkte till Frankrike, och hur du sedan fick ditt första jobb ombord!

7 april 2019 gick jag YS-introduktionskursen och i September samma år var jag nere i Antibes för att gå STCW utbildningen. Sedan kom livet emellan där hemma men sommaren 2020 så blev jag rekommenderad av Lisa och Helena till en båt som dem jobbat på som behövde en till Stewardess. Och på den båten är jag kvar på!

YS-deltagarna Lovisa, Isabelle & Anna under sin säkerhetskurs i Frankrike
Isabelle tillsammans med YS-deltagaren Anna i Södra Frankrike

Hur tyckte du det var att gå kurser och bo med andra YS-deltagare i Frankrike?

Tänk er världens härligaste gäng som är på plats av samma anledning och har samma intressen, i finaste Antibes- det kan verkligen inte bli bättre och jag är så glad när jag tänker tillbaks på hela den tiden! Så roligt verkligen. Både att göra kurser, utbildningen, bo ihop och umgås!

Var jobbar du nu och vad har du för position?

Just nu jobbar jag på en 44m M/Y och är Stewardess.

Isabelle med hennes kollega Alex

Isabelle med hennes kollega Alex

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig UTAN gäster?

Generellt sätt så är det måndag till fredag, 8-17 med en lunchrast. Arbetsuppgifter är att städa, städa och återigen städa. Det kan vara att tvätta, rensa, omorganisera, sortera, handla, fylla på allt i crewmessen eller att detalj-städa rum för rum med tandpetare/tops. På senare tid har vi också gjort admin så som checklistor/steg för steg-och inventeringslistor mm som kan underlätta tills när vi har gäster ombord.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig MED gäster?

Vårt jobb som Stewardess är att förutom att serva gästerna se till att insidan av båten är skinande rent, hela tiden! Det ska se ut som att den är som redo för visning innan en försäljning.

Så från att vi vaknar till att vi går och lägger oss består största delen av att städa. Dels turn-ups i cabinerna när gästerna är iväg på frukost till att dayheads och alla allmänna utrymmen av hela båten, ska städas av. Detta och kabinerna flera gånger om dagen. Det inkluderar alla golv, ytor, glas/fönster, fingeravtryck på lampknappar, sängar och badrum.

Allt detta samtidigt som allt ska tvättas och man hjälper till att duka upp för och servera alla dagens måltider (för både gäster och crew) samt cocktailhours och andra evenemang. Sedan städar man bort detta och förbereder för turn-downs i cabinerna.

Man har lite olika arbetsuppgifter beroende på ansvarsområden men i slutändan är det viktigaste att kunna jobba som ett team för att gästerna ska få bästa möjliga helhetsupplevelse.

Vad är det bästa med att vara stewardess?

Det känns som att alla som får frågan svarar samma sak, men för mig är det verkligen allt som man får se och uppleva när man jobbar ombord. Som man aldrig hade fått vara med om annars. Plus självklart alla som man träffar, dels crewet som blir som familj, gäster och andra yachties när man lägger till i hamn osv. Sedan älskar jag den typen av arbete, service som är väldigt varierande. Det händer saker hela tiden vilket gör att i alla fall inte jag tröttnat!

Isabelle i mitten, med hennes två kollegor Alex och Georgia.

Vad är det värsta med att vara stewardess?

Att jag gillar det så mycket gör att jag där med blir borta från familj och vänner långa perioder, vilket i stunder kan kännas jobbigt. Annars är kanske de långa och stressiga dagar ett minus innan man hittar sina rutiner och sätt att få vila/återhämtning.

Har yachten du jobbar på påverkats av Covid-19? Om ja, i så fall hur?

Ja det har den allt med avbokning, både chartrar och evenemang.

Vad tycker du om att jobba charter?

Nu var det ett tag sedan så nu saknar jag verkligen det så himla mycket. Det är klart att det är extremt intensiva och långa dagar med att prestera på topp hela tiden.

Så det får jag inte glömma av heller men det har sin charm också, och man får bra betalt av det!

Hur tycker du det är att bo i en liten kabin, som man gör ombord?

Jag tycker det viktigaste är att man håller koll på sina saker och har sina egna platser för det. Både för sin egna skull och ens roomie. Samt att man såklart har respekt för att man har olika jobb och vilotider, och har man det är det för mig inga problem!

Vad skulle du säga till någon som vill testa yachting men som tycker att det känns läskigt?

Bara testa! Bara av det lär du dig så mycket och det är inte hela världen om du känner att Yachting inte är något för dig, men då har du i alla fall gett det en ärlig chans. Det kanske är läskigare att ångra att du inte testat på tänker jag?

Vad är dina TRE bästa tips till någon som letar jobb ombord en yacht?

1. KONTAKTNÄT, var öppen och våga prata och låt folk veta att du söker jobb. För då kan även andra ha ögon och öron extra öppna och hojta när något dyker upp. Och också att bara söka på, ge inte upp!

2. CV, viktigt! Inte bara innehållet utan också själva upplägget. Yachting Sweden är grymma på att hjälpa till och komma med inputs!

3. SÄG INTE NEJ, till det första steget in i branschen. (Obs såklart se varningssignaler och lyssna på magkänslan osv men om de är bra, kör! För det kan leda till så mycket mer). Till exempel jobbet som jag tackade ja till var först för en veckas charter, sedan fick jag förlängt och nu har jag vart på i mer än 7 månader

Och avslutningsvis, vad är din plan för framtiden? Vill du stanna i yachting länge eller har du andra planer?

Jag känner inte att jag vill sluta än på ett bra tag, kan verkligen se detta framöver i dagsläget. Det viktigaste för mig är att det är kul och att dem positiva delarna väger tyngst så så länge jag känner så kommer jag att fortsätta!

 

Isabelle, Lisa, Alex och Helena under dagarna då Isabelle skulle
börja jobba på yachten Helena & Lisa rekommenderat henne till.

Tack snälla Isabelle för att du delade med dig!

Är du intresserad av att göra samma resa som Isabelle? Du bokar enkelt in dig på en introduktionskurs med oss på vår hemsida. För en bättre inblick i branschen och jobbet ombord tipsar vi också om vår podcast The Swedish Yacht Stews!