Intervju med Yachting Sweden-deltagaren Oscar om jobbet som deckhand!

28e-årige Oscar Pettersson från Stockholm kontaktade Yachting Sweden i maj 2020, och han var extremt peppad på att ta sig in i yachting-branschen som deckhand snarast möjligt, helst igår. Eftersom medelhavet bara var runt hörnet så var han även snabb på att boka in sin säkerhetskurs med vår partner i Sverige, och resterande kurser i Frankrike för att kunna bli kvalificerad för deckhand-yrket. 

Den 13e juni bar det av till Rivieran, och vi hade även turen att vara på plats samtidigt som Oscar och fick träffa honom! Det tog inte lång tid innan Oscar fick daywork, och bara 3 veckor in i sitt jobbsök och dayworkande så fick han ett permanent jobb på en välkänd 91 meter motoryacht. Tidigare har Oscar spelat hockey på hög nivå och även jobbat på lager.

Vi fick möjligheten att intervjua Oscar om hans resa in i branschen, och hur livet som deckhand är ombord en superyacht!

Kan du inte berätta hur det hela gick till, vad hade du gjort innan du upptäckte yachtingbranschen? Vad hade du pluggat eller jobbat med?’

– Det började med att jag såg en kompis lägga upp massa bilder på yachten hon jobbade på, och det gjorde mig genast väldigt intresserad. Tänkte ”hallå vad håller du på med? jag vill också göra det där!”. Det slutade med att jag skrev till henne och frågade hur jag skulle göra osv, och det var då jag fick nys om Yachting Sweden. Jag har väl mest spelat hockey hela mitt liv känns det som, och styrt mitt liv efter det också väldigt länge, men kände verkligen att nu var det dags och göra något annat. Jag har jobbat som säljare på en smidesfirma och lager innan så inget som egentligen gynnar en supermycket för och bli en yachtie men det är det fina, alla kan bli en yachtie! 

Vad tänkte du om yachting efter att du hade gått introduktionskursen med Yachting Sweden?

– Ja alltså om jag var taggad innan jag gick introduktionskurser så var jag väl i extas efter nästan. Blev så taggad. 

Du gick ju kursen online med oss- vad tyckte du om det upplägget?

– Ja precis, jag gick med Helena och jag tyckte det var skitbra, bra upplägg och tid för frågor och allting. Jag var nöjd.

Berätta om hur det gick till för dig! Från att du gick introduktionskursen, tills att du åkte till Frankrike, och hur du sedan fick ditt första jobb ombord! Hur lång tid tog det, hur sökte du etc.

– Allting gick väldigt fort för mig, tror jag iaf haha. Jag gick introkursen en onsdag sen hade jag STCW på måndagen, sen jobbade jag en vecka sen drog jag till Frankrike på söndagen. Min plan var att gå PBL2 på måndagen men hade den först på torsdagen så första dagarna var de kanske lite för mycket sol och bad. Men det var nog bra också, lärde känna massa nya människor direkt.

Men sen när jag gjort min PBL2 så började jag aktivt söka jobb! Dockwalkade en gång i Cannes, och dagen efter fick jag daywork under en vecka och då hade vi 4 st dagscharter med olika gäster så det var en grym start för mig, och det första jag gjorde inom branschen liksom.

Lite kul att kaptenen ringde mig och ba: Kan du komma till Cannes och hjälpa mig lite? Jag säger självklart jag är där om 30 min! Sen när jag är där säger att att vi ska ha en charter idag för 12 grabbar (en känd fransk rappare). Det var sjuk första upplevelse för mig haha! Jag är med i hans musikvideo som just nu har 4,5 miljoner visningar haha!

Där var jag en vecka sen fick jag daywork på båten jag är på nu i 3 dagar, sen slutade han jag hade kontakt med på båten men innan han slutade rekommenderade han mig till Chief Officer så då fick jag jobbet. Jag fick daywork genom en FB-post där det stod ”minimun 3 seasons experience” jag hade typ 3 dagar (lite mer) men det jag menar är att de är viktigt och söka allt allt allt! Tog 3 veckor nästan exakt från det jag började söka på riktigt. Tror det är viktigt och gå och träffa agenturer och försöka charma dom för om dom gillar dig så kommer dom skicka vidare dig till kaptener med mera.

Vart jobbar du någonstans nu?

Jag jobbar som Junior Deckhand på en M/Y 90+ Charter, Dual season 4:2 rotation!  I got lucky som kaptenen sa till mig första gången vi träffades! 

Vad är det bästa med jobbet som deckhand?

Att få bra betalt för och bada med gästerna haha! Och jag älskar och se fina små byar osv och på bara 1 månad här har jag sett så sjukt fina ställen. Och som Deckie får man ju ofta åka in med tendern när man lämnar/ hämtar gäster. Här om natten var vi på en tender op 02 på natten längs med Cannes, åkte i 50 min. Såå häftigt, mitt i natten. 

Vad är det värsta med jobbet som deckhand?

Jag känner mig som en 100 åring varje morgon haha! Kroppen tar stryk. 

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig MED gäster?

Jag är på charter nu med 15 gäster varav typ 7-9 st är mellan 21-28 år så det blir och vara på stand by mycket under natten ifall dom vill in och festa och komma tillbaka. Under detta passet gör jag inte så mycket så länge dom är vakna, när dom går och lägger sig börjar jag ”rinse and dry” tvättar bort all salt och snyggar till allting, sätter på cover på sofforna osv. Förra chartern jobbade jag 6-19 och då var det mer städa på morgonen, sen sätter upp beach club, blåser upp vattenleksaker och badar och åker banan med barnen. 

Vad skulle du säga till någon som drömmer om jobbet som deckhand? Något att tänka på? Passar jobbet alla? 

Det är ju faktiskt helt fantastiskt och kunna jobba såhär och se världen och få bra betalt för det också. Det är ett hårt jobb men det är kul som fan. jag har haft en HELT ledig dag sen startade 10 juli, idag är det den 4 augusti. Men det är kul! 

Vad är dina TRE bästa tips till någon som letar jobb ombord en yacht som deckhand?

1) Om du blivit kallad på daywork va inte där typ 7:58, jag var där 7:40 och det var en anledning till att jag stack ut och dom gillade mig.

2)Skicka CV och CL till allt som du är intresserad av oavsett om du inte har det som dom kräver.

3)Va well presented och le mycket på intervju med både agenturer och officers. Agenturer kan du verkligen försöka charma.

4)Om du dockwalkar gör de i god tid, och va inte feg, bara gå fram och snacka, försök få dom och gilla dig sen lämna CV och referenser. Det blev 4 saker, men tror dom är viktiga. 

Och avslutningsvis, vad är din plan för framtiden? Vill du stanna i yachting länge eller har du andra planer? 

Har inga andra planer för tillfället så vi får se vad som händer! 

 

Tack för att du delade med dig Oscar! Vill ni följa Oscar på sociala medier hittar ni honom under @oscararne på instagram,

Oscar på den 91 m långa yachten.