Att jobba som kock ombord en yacht: Intervju med Yachting Sweden-deltagaren Marcus Hellgren

Att jobba som kock ombord på en yacht: Intervju med Yachting Sweden-deltagaren Marcus Hellgren

25-årige Marcus från Gotland kom i kontakt med Yachting Sweden i mars tidigare i vår, efter att ha träffat en annan Yachting Sweden-deltagare på Basic Safety-kursen med vår partner Safetygruppen i Stockholm. Hans tanke då var att börja jobba på Hurtigruten i Norge, men efter att ha läst på om yachting bestämde han sig för att byta spår.

Marcus har jobbat som kock i många år, både utomlands och i Sverige – och brinner för att leverera matupplevelser utöver det vanliga. Han är även vunnit en hel del priser, och vi var väldigt exalterade när han bokade in sig på introduktionskursen med oss den 23e maj 2021- då vi inte får så många kockar som söker sig till oss. Alla yachter har minst en kock ombord, och bra kockar är ofta svåra att hitta! Det är ett väldigt tufft men välbetalt jobb. Kockarna har ett viktigt uppdrag ombord, och får ofta jobba med lyxiga lokala råvaror, och har oftaa en så kallad “unlimited budget”.

I slutet på juni tog han sitt pick och pack och åkte till Frankrike, och efter ungefär 2 veckor hade han tackat ja till jobbet som kock ombord en 39m motoryacht. Vi frågade Marcus om vi fick intervjua honom om hans resa, och det ställde han upp på!

Hej Marcus! Vad roligt att du vill ställa upp i en intervju. Kan du inte berätta hur det hela gick till, vad hade du gjort innan du upptäckte yachtingbranschen? Vad hade du pluggat eller jobbat med?

Jag gick restaurangskola på Gotland, där efter började jag jobba som kock. Jag säsongade mellan Gotland och Åre, men insåg väldigt fort att detta var lite för litet för mig. Bestämde mig att flytta till Australien och älskade det. Under Covid19 blev tvungen att åka hem igen, och började då se över andra alternativ. Skulle ha jobbat i Norge på Hurtigruten, men någonstans där började jag stöta på yachtingbranshen lite här och var, vilket ledde till att jag förra året bestämde mig för att göra något åt saken och bokade Yachting Swedens introduktionskurs.

Marcus i Antbes, Frankrike

Vad tänkte du om yachting efter att du hade gått introduktionskursen med Yachting Sweden?

Innan kursen tyckte jag allt var superluddigt och förstod ingeting. Fanns ingen fakta eller information om något, och jag känner ingen som jobbar inom yrket heller. Men efter kursen hos Yachting Sweden var allt solklart, superenkelt och supersmidigt. I och med att jag redan hade gjort nästan alla kurser för att jobba i Norge på Hurtigruten så gick väldigt fort för mig. Tanken efter kursen var bara ett superstort sug efter ett nytt äventyr som väntar runt hörnet, en erfarenhet som jag vet skulle göra mig rikare! 

Berätta om hur det gick till för dig! Från att du gick introduktionskursen, tills att du åkte till Frankrike, och hur du sedan fick ditt första jobb ombord! Hur lång tid tog det, hur sökte du etc.

För mig så bokade jag bara en flygbiljett ner till Frankrike utan att tänka så mycket. Mötte fler svenskar där nere som var stressade över jobb. Jag hade inte det bekymret, utan jag tänkte mer att det rätta jobbet får komma till mig. Såklart hade jag profil på agenturerna med mera, men tänkte inte så mycket mer på det! Yachter började kontakta mig ganska direkt och hade några jobb att välja mellan men gick på magkänsla, och försökte undvika att ta några förhastade och desperata beslut.

Var jobbar du nu och vad har du för position?

Jag jobbar som sole chef (Solo kock) på en 39 meter motoryacht, vi befinner oss nu i Grekland. Men vi kommer senare förflytta oss till Turkiet, Frankrike och även Spanien! Denna båt är privat men hyrs även ut till ägarens vänner o familj, vilket gör att vi också får dricks som om det vore på en charter.

Marcus egna bilder från yachten han jobbar på!

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig MED gäster?

Jag börjar med min arbetsdag runt klockan 08.00, då hör jag med gästerna vad de önskar till frukost och och efter det påbörjar jag deras frukost. Det är bara 4 gäster i nuläget, så väldigt enkelt att jobba ala minut (Maten lagas efter beställning) Men med fler gäster hade jag snarare gjort en lite buffé med ägg, bacon och fruktfat eller likande. Efter frukost brukar jag stämma av med gästerna vad de önskar för lunch, och då har jag oftast förberett lite olika proteiner jag har och arbetar utifrån (Till exempel kyckling, fisk, kött) Till middag är det alltid 3-rätters, jag brukar föredra att göra desserten dagen innan, och den bestämmer jag oftast själv. Men lägger upp det på samma sätt där att jag tar fram proteinet jag har och arbetar utifrån de råvarorna jag har tillgång till, lite som att bygga hus – man börjar med grunden. Tiden där emellan lagar jag mat till crewn och jag brukar även baka något eftermiddags-fika eller liknade till besättningen. Med andra ord så är dagarna fullspäckade! Någon dag i veckan behöver jag beställa nya varor, eller gå och handla lokalt. Min arbetsdag är oftast klar runt midnatt!

Vad är det bästa med att vara kock på yachterna?

Det bästa just med denna yacht är att jag inte har några gränser när det kommer med råvaror jag beställer, eller vad de kostar. Jag kan beställa vad jag vill och priset har ingen betydelse. Om jag anser att det är bra får jag beställa det! Väldigt lärorikt att vara själv i köket så måste fatta alla beslut helt själv. Låter enkelt med är tuffare än vad man tror när man väl står där.

Vad är det värsta med att vara kock på yachterna?

Det värsta måste nog vara pressen! Men jag känner mig ganska säker i min matlagning och kunskapen jag har, vilket jag tror är en förutsättning för att klara jobbet. Gästerna vill ha perfektion, så man kan inte laga något halvdant. Om det är något dom inte gillar säger dom de direkt till dig. Att kunna leverera så mycket mat på så lite förvaringsyta är också en utmaning ombord och något att kämpa med. Man MÅSTE ha svart bälte i tetris.

Vad skulle du säga till någon som jobbat som kock land-based men som funderar på yachting- något du hade velat veta innan du gjorde samma resa?

Skulle säga att vem som helst kan göra detta! Men att jobba inom restaurang och en privatägd superyacht är två HELT olika saker. Mina två första dagar grät jag ombord för att det var så svårt och hög press, det kräver så otroligt mycket av en. Men det var bara att kriga sig igenom det o nu går det finfint. Men lämna ”restaurang-hjärnan” hemma o leta efter din ”yacht-hjärna” så lovar jag att när du sitter i denna position kommer du förstå vad jag menar! Du har 3 timmar på dig att leverera 3 rätter, så det handlar om att maximera tiden när man väl fått ihop menyn. 

Vad är dina TRE bästa tips till någon som letar jobb ombord en yacht som kock?

1. Inte ha bråttom, det är mycket hieraki i den här branchen, och jag själv låter ingen trampa på mig. Stå upp för dig själv, var inte otrevlig men att våga säg vad du tycker o tänker!


2. Våga fråga ta det lugnt. Första gången vi skulle i hamn ville kaptenen att jag skulle va ansvarig för alla ”fenders” o då fick vi stoppa ”parkeringen”. Jag var ärlig o berättade att jag inte kände mig bekväm med det. Alla är förstående man måste ju vara grön innan man blir proffs på något.


3. Njut! Det är en jävla upplevelse att jobba på en yacht. Och om du inte trivs alla gånger på jobbet, tänk på allt på sidan som tillkommer- det kommer va värt det i slutet. 

Några av Marcus rätter han lagat ombord

Och avslutningsvis, vad är din plan för framtiden? Vill du stanna i yachting länge eller har du andra planer?

Jag har tänkt att stanna i yachting och jobba åtminstone i 5 år. Det ÄR sjukt bra betalt,  och att man får resa jorden runt är ju inte heller så tråkigt.

STORT TACK Marcus för att du delade med dig! Vill du följa Marcus på hans yachtingresa? Hitta honom under @hellgreeeeeen på instagram!