Att jobba tillsammans med sin partner på en yacht – Intervju med Ida & William!

Jobba och söka jobb som par ihop på yacht

Vi får ofta in frågor om man kan söka jobb på yachterna tillsammans med en kompis eller sin partner. Detta är något som är fullt möjligt, men det är bra att vara medveten om att det är mycket svårare. I detta inlägg intervjuar vi deltagarna Ida och William som sökt jobb på yachterna som par, och nu även jobbar tillsammans.

Som kompisar är det vanligaste att en får jobb först, och sedan kan man rekommendera varandra till yachten man jobbar på. Det är sällan yachterna går ut med att men specifikt söker “två kompisar”. Där emot ser man ofta i jobb-annonser att man söker eller är öppna för par för två vakanta positioner. Det kan vara smidigt att anställa ett par som vill jobba tillsammans i branschen, eftersom par tenderar att stanna längre ombord, ofta har också par väldigt olika positioner ombord. Kock och Stewardess till exempel, eller stewardess och deckhand.

Ida Ytterbom och William Englund gick kursen med Yachting Sweden April 2021, med målet att söka sig till branschen som par. Vi förberedde dem på att detta skulle kunna bli svårt speciellt när båda är gröna, men de hade verkligen bestämt sig – och idag jobbar de tillsammans på en yacht i medelhavet. Vi har intervjuat dem om deras resa, och är så glada att de ville dela med sig av deras historia och resa

Vilka är ni och vad hade ni gjort innan yachting?

 

Vi tog studenten år 2019, där William har gått Ekonomiprogrammet och jag (Ida) har gått Stylistprogrammet. William har jobbat på ett hotell och ett lager, och jag har arbetat som säljare i både en sminkbutik och en smyckesbutik, och innan dess på en snabbmats-restaurang. Vi båda längtade till att åka ut och resa efter studenten, och planerade att åka iväg till Australien för att resa runt. Men det var samtidigt som covid-19 kom och vi fick ställa in våra resplaner. Istället blev jag allt mer intresserad av yachting-branschen efter ha läst ett inlägg från Helena på Facebook om att jobba som en stewardess på yachter, och även kollat en hel del på Below Deck. Så det var min idé att ge oss ut i den här branschen, och William tyckte också att det lät väldigt kul.

Vad tänkte ni om yachting efter kursen med Yachting Sweden? Och att söka jobb som par?

Det kändes som ett väldigt spännande jobb att jobba på en yacht, och vi blev mer säkra på att det var något vi ville testa efter att ha gått introduktionskursen. Men det kändes absolut lite svårt att söka jobb tillsammans, och det var svårt att veta exakt hur vi skulle gå till väga. Vi hade hört mycket om att det näst intill är omöjligt att få en couples position som greenies men vi ville ge det ett försök!

Hur såg resan ut, från kursen med Yachting Sweden till första jobbet?

Vi gick introduktionskursen i april 2021, efter en ganska lång tid av funderande om den här branschen kan vara något för oss. Men eftersom vi verkligen ville komma ut och resa, och Australien var utom räckhåll med stängda gränser, så bestämde vi oss på att köra. Vi gjorde vår STCW Basic Training i Stockholm i början av september, och den 19 september gick planet ner till Antibes i Frankrike. William gjorde sin Powerboat Level 2 dagen efter vi kommit ner till Antibes, och på kvällen den 22 september landade vi vårt första jobb tillsammans. Så det gick väldigt snabbt! Det första jobbet fick vi efter att ha lagt ut i några Facebookgrupper att vi söker jobb som junior stewardess och junior deckhand, med bilder på oss båda samt en kort beskrivning om oss. Jag blev kontaktad av en kapten på en 36 meters motoryacht som fanns i Cannes, och han ville ha oss ombord redan morgonen efter. Så den 23 september gick vi ombord för ett temp-jobb på nästan 2 veckor. Vi kastades rakt in i två olika boss-trips på 4 dagar vardera. Det var minst sagt full fart med långa arbetsdagar och lite sömn, men så kul att äntligen vara igång och samla på oss erfarenheter!

I bild nedan: Willam och Ida under säkerhetskursen Basic Safety med vår partner Safety & Navigationsgruppen i Stockholm.

Vart jobbar ni nu och vad har ni för positioner?

En vecka efter vi gått av yachten vi gjort temp-jobb på blev William uppringd av en chief officer på en 50 meters private/charter motoryacht. Vi hade då endast hunnit söka ett jobb för en couples position, och blev erbjudna jobbet och varsin permanent position vilket kändes helt sjukt! Så några dagar senare var vi påväg med tåg till Italien där vi befinner oss nu. William jobbar som deckhand och jag är 3rd stewardess. Yachten befinner sig för tillfället på en shipyard, men kommer spendera sommarsäsongen i medelhavet och eventuellt i Maldiverna nästa vinter. 

Vad är det bästa med jobbet?

Det bästa måste vara att få möjlighet att resa med jobbet och att upptäcka nya platser. Både till havs, och även nu när vi ligger på land. Nu under vintern har vi ledigt på helgerna och då brukar vi försöka resa runt här i Italien, och har exempelvis åkt på två skidweekends till alperna. Det bästa med jobbet i sig är nog att det är ganska varierat, och att det aldrig känns långtråkigt då det finns så mycket att göra.

Vad är det sämsta med jobbet?

Hemlängtan! Det är jobbigt att längta hem och att man inte har möjlighet att åka hem när som helst. 

Hur är det att bo och jobba ihop som partner? Rekommenderar ni det?

 Det fungerar väldigt bra för oss att bo och jobba tillsammans, men eftersom vi jobbar i olika departments så ser vi inte varandra så mycket under dagtid förutom på rasterna. Det är en enorm trygghet att ha varandra ombord och det är så kul att få göra det här tillsammans. Så ja, det rekommenderar vi absolut!

Vad skulle du säga till någon som drömmer om jobbet som på yachterna? Något att tänka på? Passar jobbet alla? 

Ta chansen om du har möjligheten! Man vet inte om det är något som passar en tills man har provat. Men det är nog inte ett jobb för alla. Man måste absolut var villig att arbeta hårt under långa dagar, och man måste vara bekväm med att bo på en liten yta tillsammans med andra människor. Andra bra egenskaper att ha ombord är att ha öga för detaljer, kunna jobba effektivt och vara en problemlösare. 

 

Vad är dina TRE bästa tips till någon som letar jobb ombord en yacht som par?

Se till att ni har snygga och välarbetade CVn som matchar varandra! Vi körde på samma design så att de såg likadana ut och hade lagt in en QR-kod med länk till varandras CV så att det var lätt för läsaren att hitta partnerns CV. 

– När ni söker jobb, var tydlig med att ni är där för att jobba och göra en karriär. Vår kapten uppskattade att vi skrev i vår ansökan att vi kan komma direkt och var redo att ”hit the ground running”. Visa att ni är engagerade, ambitiösa och att ni tar jobbet på allvar.

– Ha som plan B att ta jobb på olika yachter om ni inte får tag i en couples position på en gång. Om ni samlar på er lite erfarenhet kommer det vara lättare att hitta ett jobb tillsammans sen!

 

Och avslutningsvis, vad är er plan för framtiden? Vill ni stanna i yachting länge eller har ni andra planer? 

Planen just nu är att stanna i branschen och utvecklas i våra roller ombord. Vi längtar till att säsongen ska dra igång och att vi får komma ut på havet igen!

Stort tack William och Ida! Vill ni följa Ida & William på deras yachting-äventyr hittar ni dem på instagram under @idaytterbom!