Vägen till första jobbet på en yacht- så går det till!

Resan till första jobbet på en yacht!

Visste du att du kan vara klar att ta ett jobb på en yacht på mindre än 10 dagar? Med rätt planering så behöver det alltså inte bli en så långdragen process.

Många undrar dock när i tiden man ska gå vår introduktionskurs och vilken tid på året man egentligen ska satsa på att få ett jobb. Vår introduktionskurs är något vi rekommenderar att man gör hellre tidigt i processen än snart inpå att man planerar att åka/söka första jobbet. Tänker du satsa på att börja yachta sommaren 2022, gå kursen vintern 2021 så du har all information du behöver och kan vara väl förbered till 2022 när det blir dags. Det är också ett sätt att sprida ut sina kostnader. Efter kursen har du den information du behöver, samt Yachting Swedens stöd i ryggen under tiden du förbereder dig – detta underlättar för att vara 100% redo och framkörd när det väl är dags att söka jobb.

STEG 1 – Boka introduktionskursen (Mellan eller Premium, alt. Bas)

Du behöver inte veta eller kunna allt innan introduktionskursen med oss, men har man bestämt sig för att bli en yachtie brukar man snarast vilja ha svar på alla sina frågor och göra en plan. Därför, boka kursen så fort du bestämt dig. Fram tills kursen gör så mycket research du kan: Läs på vår hemsida, i vår blogg eller lyssna på vår podcast The Swedish Yacht Stews. Detta kommer göra att du känner dig lite mer varm i kläderna när du går introduktionskursen! Det är bra att du är lite införstådd innan vad du är påväg att ge dig in i. Detta gör ocks det enklare för dig att ställa mer detaljerade frågor ünder kursen, och vi kan fylla i alla de kunskapsluckor du har!

Vi vet att du som deltagare kommer med olika behov och förutsättningar – därför har vi utformat tre olika paket, så att du ska kunna hitta den nivå av hjälp och vägledning som passar just dig: Bas, Mellan eller Premium. Mellan och Premium är en introduktionskurs online, medans Bas endast är digitalt material. Läs mer här hur våra olika nivåer skiljer sig åt. 

STEG 2 – Gör en plan med hjälp av Yachting Sweden

Efter kursen med oss är du förhoppningsvis ännu säkrare på ditt beslut om att bli en yachtie, då är det dags att börja planera! När har du budget för att göra resterande kurser och obligatoriska moment? När kan du tajma in att göra dessa? Hur kan du tajma in rätt tid för att söka jobb? Här får du individuell guidning av oss och VI HJÄLPER DIG att göra en plan.

Det finns egentligen två tider på året då vi rekommenderar att söka jobb. Hösten och våren! Hösten är lite klurigare då jobben tillslut “tar slut” – och man har en ganska liten lucka att få ett jobb. Det är också många yachter som önskar att man ska ha ett visum till USA, vilket kan vara lite klurigt denna tid på året. MEN Vi har varje år deltagare som åker ner på hösten och får jobb, men våren tenderar att vara lite hetare och “enklare”, även om konkurrensen är högre under våren. 

På hösten brukar vi rekommendera att man har en PLAN B för vintern, och går det inte vägen under hösten så kan man vara först på plats till våren istället. Men, det är mindre konkurrens på hösten och får man ett jobb här kommer man mycket troligt få följa med yachten till Karibien, Asien eller liknande. Under hösten hålls också många stora evenemang och mässor för yachterna på rivieran, och alla yachter tenderar att samlas här runt denna tid. En riktigt guldgruva för jobb! När på året man söker jobb, fördelar och nackdelar med att åka ner vid olika tidpunkter, samt vad man kan förvänta sig går vi igenom i detalj på introduktionskursen.

STEG 3 – Checka av dina kurser och obligatoriska moment

Vissa går sin säkerhetskurs i anslutning till vår kurs, eller i direkt anslutning till när man ska börja söka jobb. Andra går kursen tidigare och mer utspritt, vilket också kan vara smart för att sprida ut sina kostnader. Det är helt individuellt, och beror oftast mer på logistik och budget än något annat! Men det är en milstolpe att få checka av obligatoriska kurser och moment. Att checka av dessa kommer ta dig ungefär en vecka. Vi hjälper dig se över vilka kurser just du behöver beroende på vilken position du söker, samt hjälper dig att boka så att du får din Yachting Sweden-rabatt.

STEG 4 – Förberedelser innan avresa

När du är klar med allt som har med kurser med mera, så rekommenderar vi att förbereda sig så att man är framkörd när man väl kommer ner till Frankrike. Dessa förberedelser går vi igenom under kursen så att du har stenkoll på vad du kan göra hemifrån. Men allt från att ragga referenser, få klart sitt CV, nätverka, gå med i agenturer och mycket mer. Detta för att spara tid och pengar, så att du inte behöver spendera dagarna i Frankrike med saker du hade kunnat göra hemifrån.

STEG 5 – Flygbiljett och boende

Sista steget av dina förberedelser är att boka flyg och boende i Frankrike. Under kursen ger vi våra rekommendationer på boende – här finns lite olika alternativ beroende på budget med mera.

STEG 6 – Jobbsök

Väl på plats i Antibes väntar det riktiga jobbsöket. Här har du oss vid din sida hela tiden, och vi kommer coacha dig igenom alla metoder för att söka jobb. Från och med att du börjar söka jobb i Frankrike så brukar vi säga att man ska räkna med åtminstone 2-4 veckor av aktivt jobbssök. Det är då under premisserna att man gjort alla sina förberedelser, att man är klar med sitt CV och har följt våra riktlinjer genom processen. Vissa får jobb första veckan, vissa får söka längre! Men denna tid är också en extremt rolig tid för många. Frankrike är ditt hem på obestämd tid, njut av det!

STEG 7 – första tiden ombord

Under tiden du söker ditt första jobb så är det såklart detta som är fokus, men plötsligt är du ombord första jobbet och det kan verkligen vara en ibland jobbig omställning med långa timmar, massa nya kollegor, ett nytt sätt att bo och det kan helt klart vara stressigt innan man blivit varm i kläderna. Kom ihåg att det är många som tycker det är ansträngande att vara ny på första jobbet, och det är mycket att lära sig. Lisa, Helena från Yachting Sweden samt många andra Yachting Sweden-deltagare vet precis hur det är, och vi finns där för frågor, stöd, pepp och rådgivning ifall du behöver – även när du är anställd. En gång Yachting Sweden-deltagare, alltid Yachting Sweden-deltagare och vi älskar att hålla kontakten med våra deltagare så mycket vi kan.

 

Previous slide
Next slide