Uppdatering Covid-19 och yachting – hur ser det ut inför Medelhavssäsongen?

För ett par månader sedan skrev vi ett inlägg om hur situationen i yachtingbranschen såg ut på grund av Covid-19, och passade också på att ställa ett par frågor till vår tidigare deltagare Elin – hon var en av dem som lyckades knipa ett jobb trots att hon började söka jobb mitt i pandemin. Som ni alla vet så blev hösten 2020 annorlunda, och eftersom exempelvis Monaco Yacht Show och liknande events ställdes in så minskade också chansen till jobb under denna period. Från Yachting Swedens håll var vi ändå väldigt positivt överraskade över hur många deltagare som fick sina första jobb under hösten – speciellt på deckhand-sidan verkade många deltagare få jobb på bara några dagar. En av dem var Erik, som gick Yachting Swedens introduktionskurs i november och åkte ner till Frankrike mitt i december (och mitt i lågsäsong). Efter att ha gått sina obligatoriska kurser i Antibes, fått en del “daywork” och fortsatt leta jobb hemifrån Sverige fick han i mitten av januari sin första anställning som deckhand ombord en 115 m motoryacht och blev därmed ytterligare ett exempel på att det utan någon tidigare erfarenhet går att få jobb både mitt under lågsäsong OCH mitt under pandemi!

I slutet av november 2020 fick vi träffa härlige Erik, som tidigare bland annat hade arbetat som reseledare. Trots att han inte hade tidigare erfarenheter från det marina så knep han rekordsnabbt en position som deckhand/activity host och jobbar för tillfället i Dubai.

Vi är i mitten av februari nu, och även om det fortfarande är lågsäsong så börjar det märkas i branschen att Medelhavssäsongen är på ingång. Vanligtvis brukar cirka mars till och med maj vara en bra tid på året att vara redo för jobbsök ifall man vill jobba Medelhavssäsongen ombord en superyacht, men hur ser det egentligen ut i år? Kommer det att finnas några jobb? Är det värt att åka ner till Frankrike och söka? Hur går snacket i branschen?

Det vi redan har märkt, fastän det är väldigt tidigt på året, är att många av våra Yachting Sweden-deltagare redan har fått en del intervjuer och det finns uppenbarligen en hel del yachter som aktivt redan letar efter crew. Bara för ett par dagar sedan fick vi veta av vår deltagare Josefine, som vart nere i Frankrike i cirka tre veckor, precis fått ett jobb som deckhand på en 47 m motoryacht. När Josefine (och vår andra YS-deltagare Ebba) åkte ner till Frankrike i mitten av januari så varnade vi dem om att det var mitt i lågsäsongen och att de inte skulle bli förvånade ifall det inte fanns så många jobb än. Efter bara en vecka fick Ebba sin första anställning på en 64 m motoryacht, och även om Josefine fick leta lite längre så blev det alltså även hennes tur att skriva kontrakt inför Medelhavssäsongen nu i dagarna.

Josefine gick Yachting Swedens introduktionskurs i oktober 2020. I januari åkte Josefine och Ebba tillsammans ner till Antibes, och letade jobb bland annat genom att “dock walka” – här i Monaco! Det lönade sig och i slutet av mars börjar Josefine jobba som deckhand.

Precis som i höstas så är det fler Yachting Sweden-deltagare än vanligt som nu under februari har fått intervjuer med yachter på distans, alltså hemifrån Sverige eller Norge. Vanligtvis vill yachterna alltid att potentiell crew ska vara på plats på rivieran för att de ska vara enklare att intervjua face to face, men på grund av Covid-19 har många yachter nöjt sig med att den de intervjuar för positionen befinner sig i Europa. Det har varit en väldigt stor fördel för våra deltagare, eftersom crew från Australien, USA och Sydafrika fortfarande har problem att ta sig hit.

Hur ser det då ut med jobb – kommer att att finnas några? Något som tyder på att yachterna förbereder sig på en fullspäckad säsong är just hur många Yachting Sweden-deltagare som redan har fått jobb under januari-februari, men också hur många som har fått intervjuer. De större yacht crew-agenturerna, bland annat YPI, säger sig vara “confident” i att det kommer bli en betydligt längre Medelhavssäsong i år än vad det var förra året, och att saker och ting i stort sätt kommer att gå tillbaka till det vanliga. De har enligt deras hemsida fått in fler jobbförfrågningar från yachter än vad de trodde, eftersom många yacht-ägare och chartergäster nu använder yachter som hemma-kontor och en plats att isolera sig på. Även agenten Louise från just YPI säger att det har börjat trilla in jobb tidigare än vanligt i år – ett lovande tecken. Eftersom det är svårt att resa, så är en semester på en charteryacht ett bra alternativ – en annan anledning till varför många i branschen tror att det kommer bli en lång och fullspäckad Medelhavssäsong med stora möjligheter för den som vill få sitt första jobb ombord.

Ebba och Josefine åkte ner till Antibes tillsammans, och det dröjde bara någon vecka innan Ebba fick sin första intervju på en 64 m motoryacht. Ännu roligare är att den tidigare YS-deltagaren Johan jobbar på samma yacht som deckhand. Så roligt när YS-deltagare hjälper varandra och blir kollegor!

För den som är sugen på yachting, så är det alltså många som tror att det är bättre läge än på länge att som svensk och på plats i Europa söka jobb nu. Vårt pass har inga större problem med visum (till skillnad från bland annat sydafrikanska pass), och vi är lätta att anställa – speciellt när vaccinet nu är på framfart. Vi vill verkligen uppmuntra alla som drömmer om yachting om att ge det en chans! Allt börjar med en introduktionskurs i Stockholm, denna kan du läsa mycket mer om här. Tveka inte att höra av dig till oss på info@yachtingsweden.se ifall du har några frågor.