Vad är grejen med Frankrike?!

Vad är grejen med Frankrike?!

Vi pratar ofta om Frankrike, och att man ska åka dit och söka jobben på plats. Det är en av de vanligaste frågorna vi får, om man verkligen måste åka dit för att söka jobb – eller om man kan söka jobben hemifrån. I detta blogginlägg tänkte vi klargöra vad som egentligen är grejen med Frankrike och varför vi rekommenderar att åka just dit!

  1. Att vara på plats där yachterna är

När man söker sitt första jobb i yachting-branschen så har man inga referenser som kan påvisa att man kommer göra ett bra jobb ombord. Därför är det jätteviktigt för de som anställer att de får träffa dig IN PERSON, att du kan närvara på en fysisk intervju och kanske till och med komma ombord för att provjobba några dagar. Hela rivieran är ett smörgåsbord av olika yacht-hamnar, och hundratals yachter ligger utankrade här under sommarhalvåret.

Väljer de bland fler kandidater så kommer de välja en kandidat som är på plats före någon som inte är det, det är helt enkelt smidigare och mindre risk! När du har mer erfarenhet, och har referenser som kan intyga att du gör ett bra jobb så spelar det mindre roll att vara på plats.

I södra Frankrike hittar man många hamnar där yachterna ligger uppradade!

 

2. Att få kontakt med rekryteringsföretag

Väl på plats kommer du märka att rivieran även är fylld med olika företag som hjälper till med jobb och jobbsök. Även här rekommenderar vi att vara på plats för att kunna besöka deras kontor och få kontakt med dem personligen. Det kommer vara mycket enklare för dem att ha dig i åtanke för jobb om de har träffat dig personligen, och kan gå i god för att du är en bra kandidat de vill vidarebefordra vidare till en yacht. Under kursen med Yachting Sweden går vi igenom hur det går till när man registrerar sig och söker jobb via dessa, och hur man ska tänka när man kontaktar dem.

3. Att få kontakt med yachties i branschen

Den här branschen är otroligt social, och många gånger handlar det om att få kontakt med rätt personer och bli tipsad om jobb. Vi lovar dig att är du på plats i Antibes så kommer du komma i kontakt med rätt personer, och du kommer få ett stort nätverk via oss som kommer hjälpa dig på plats.

Deltagarna Esther, Linn och Filippa på plats i Frankrike!

4. Daywork

När man är ny i branschen handlar allt om att få in en fot, och att få sin första yachtingerfarenhet på CVt. Det vanligaste är då att man börjar med att “dayworka”. Alla yachter tar med jämna mellanrum in dayworkers, alltså folk som kommer in över dagen för att hjälpa till med enklare arbetsuppgifter. Många gånger kan daywork leda till mer, eller en rekommendation vidare. När yachterna tar in dayworkers så anställer man nästan bara lokalt, och ofta vill de att man kommer in samma dag eller dagen efter.

Deltagaren Christina Olsson under ett Daywork i Monaco

5. Dockwalking

Detta är en metod för att söka jobb som går ut på att man skriver ut sina CVn och går till hamnarna för att lämna sitt CV till yachterna direkt. Detta är en metod som fortfarande är väldigt effektiv, och söker man jobb hemifrån finns det helt enkelt inga hamnar för superyachter att besöka. Under kursen med oss går vi igenom precis hur man dockwalkar, och do’s and dont’s för detta.

6. Upplevelsen

Att man maximerar sina chanser till jobb genom att vara i Antibes är ingenting vi hittar på, men det vi också vill skicka med är att det verkligen är en upplevelse att vara på plats i Frankrike. Du kommer få ett äventyr, och många upplever Frankrike-tiden som den absolut bästa. Du kommer träffa så många likasinnade, du kommer få bo i otroligt vackra miljöer och under tiden du söker jobb kommer du få en väldigt bra inblick i denna otroliga bransch. Stränder, beach clubs, vackra gränder, caféer och vänner för livet är bara några saker som sammanfattar livet i Frankrike som yachtie!