Vad krävs för att jobba ombord yachterna?

Varför behöver jag gå vissa kurser?

Att jobba inom yachting-branschen är en dröm för många – att få kunna resa världen över samtidigt som man också tjänar bra. Men det är också en liten investering att ta sig in i branschen och bli jobbsöksklar! Anledningen är enkel: Säkerheten ombord för dig, resterande av besättningen och även gästerna. 

Vi får ofta frågan just vilka kurser som krävs för att kunna jobba ombord en superyacht, samt vilka kostnader man kan förvänta sig. I det här blogginlägget tänkte vi gå igenom vilken budget det är bra att räkna med, och vad dem olika obligatoriska momenten innebär. 

Yachting Sweden strävar ständigt efter att hitta de bästa sätten att hjälpa våra deltagare att göra drömmen till verklighet, och vi har genom åren etablerat flertal partners där våra deltagare kan genomföra obligatoriska kurser och moment till ett förmånligare pris. Vi hjälper även dig att kartlägga vad du behöver för positionen du söker, och hjälper till att boka så att allt blir korrekt. Har du tidigare kurser och intyg hjälper vi också till att se över vad som kan nyttjas i branschen. 

Ett hett tips vi brukar ge är att göra en ordentlig plan innan du ger dig ut på ditt eget yachting-äventyr. Det är bara en fördel att gå introduktionskursen med Yachting Sweden i god tid, just för att hinna förebereda dig optimalt, ta de obligatoriska kurserna, skriva ett riktigt bra CV med Yachting Swedens hjälp, men också för att spara ihop en liten budget.

Basic Safety Training (STCW10)

Den första kursen som samtliga besättningsmedlemmar behöver ha – oavsett ifall du är kapten eller junior stew – är säkerhetskursen STCW eller Basic Safety Training. Detta är en internationell kurs på fem eller tre dagar som täcker bland annat brandsäkerhet, överlevnad i vatten och första hjälpen. Precis som personal på flygplan behöver gå kurser inom säkerhet, behöver också personal på fartyg göra det. 

Den obligatoriska säkerhetskursen Basic Safety Training STCW finns att gå världen över, men Yachting Sweden samarbetar med två partners där vi kan erbjuda våra deltagare rabatt.

I Stockholm samarbetar vi med ett företag som heter Safety & Navigationsgruppen, och deras Basic Safety kostar 14.350 kr. Som Yachting Sweden-deltagare betalar du 13.300 kr, och då ingår också delen “Security Awareness” som är obligatorisk på yachterna. Safetygruppen har lagt till “Security Awareness” kostnadsfritt för dig som Yachting Sweden-deltagare, en kurs som separat kostar cirka 2500 kr. Väljer du att gå din Basic Safety-kurs med ett annat företag i Sverige behöver du alltså vara beredd att lägga till kostnaden för “Security Awareness”. Bokar du med sn-gruppen så kan du vara säker på att bokningen och kursen är komplett med allt du behöver och allt vad superyachterna kommer att efterfråga av dig. Hitta datum och läs mer om sn-gruppen här. (Observerea att priserna på sn-gruppens hemsida är ex moms). För att boka denna som deltagare mailar du oss. 

Yachting Sweden samarbetar också med ett annat företag som heter Seascope, detta företag har kurser i Antibes, Frankrike, men dem finns också i Palma, Spanien och i Liverpool, Storbritanien. Seascope erbjuder många olika kurser, varav Basic Safety (STCW) är en. Deras Basic Safety kostar mellan 900-1100 euro, med med Yachting Swedens rabatt kostar runt 1000-1045 Euro beroende på vart du väljer att gå den (Frankrike, Spanien eller Storbritanien). Hitta mer information om Seascope Frankrike här, samt Seascope Liverpool/Palma här

KOSTNAD STCW (Rabatt med våra partners)
Stockholm – 13.300 kr
Antibes/Palma/Liverpool – 900-1045 euro

Innehållet i Basic Safety vare sig du går den i Sverige eller i Frankrike är detsamma, det som skiljer sig är att kursen i Sverige är på svenska och kursen i Frankrike är på engelska. I Sverige är kursen 3 fysiskt dagar på plats, samt några timmars självstudier online. I Frankrike är kursen 5 dagar fysiskt på plats.

 

Food & Hygiene Level 2

Den som vet att den vill jobba som stewardess behöver dessutom en kurs som heter “Food & Hygiene”. Det finns ett par olika varianter, men den online-kurs som vi rekommenderar kan du som deltagare boka via oss för 450 kr. Denna gör du enkelt på datorn hemma, och därefter kan du ladda ner ditt certifikat och även få det hemskickat till din adress. Vår partner Seascope kan hjälpa till med Food & Hygiene som fysisk kurs, men vi rekommenderar att gå den online. Som fysisk kurs kostar den cirka 2500 SEK.

 

KOSTNAD FOOD & HYGIENE:
Online – 450 kr
Fysisk kurs i Antibes med Seascope – Cirka 250 Euro

Powerboat Level 2

Om du istället är inriktad på att jobba som deckhand så behöver du en kurs som heter Powerboat level 2. Denna kurs går i Frankrike med vår partner Seascope, och är två dagar lång. Kursen kostar cirka 5400 SEK, men med Yachting Sweden-rabatten så betalar du endast 5000 SEK.

KOSTNAD POWERBOAT LEVEL 2:
Antibes – 5000 SEK (Med YS-rabatt)

Övrigt

Utöver de obligatoriska kurserna behöver alla besättningsmedlemmar ett speciellt läkarintyg. Detta kostar cirka 1000 kr, efter en introduktionskurs med Yachting Sweden guidar vi dig i rätt riktning för att få rätt intyg att använda dig av ombord yachterna.

Yachting Sweden rekommenderar av många anledningar att söka jobb på plats i Frankrike, därför är det också bra att ha en budget för flyg, boende och levnadskostnader under den tid du söker jobb. Precis hur länga jobbsökande brukar vara i Frankrike är väldigt svårt att svara på, vissa får jobb på ett par dagar medan andra letar jobb i ett antal veckor. 

Vi brukar säga att en budget på cirka 30.000-35.000 kr för kurser, flyg, boende, levnadskostnader i Frankrike osv är en bra summa att ställa in sig på. Detta är såklart då inte en summa som du betalar i någon klumpsumma, utan snarare en bra utspridd budget under några veckor för att kunna ge yachting en ordentlig chans.

Vill du veta mer? Det bästa sättet att få en komplett helhetsbild av precis hur jobbsöksprocessen ser ut är att gå vår introduktionskurs. Under kursen går vi igenom precis vilka kurser just du behöver, vi hjälper dig boka så att allt blir rätt, och gör en plan för hur du kan lägga upp ditt jobbsök. Läs mer på vår hemsida www.yachtingsweden.se och om vår introduktionskurs på https://yachtingsweden.se/vara-kurser/