Vad tjänar man på en yacht?

Vad tjänar man på yachterna?

Yachting-branschen är känd för att vara en bransch där man kan tjäna väldigt bra. Men det vi framför allt brukar förespråka är möligheten att kunna spara och lägga undan mycket pengar! Ombord lever du nämligen helt utan utgifter. Yachter står för alla dina måltider, husrum, resor, försäkring och ja, allt du kan tänkas behöva.

Men i dem juniora positionerna, de så kallade “ingångspositionerna” brukar en standard-lön ligga på 2500-3000 Euro månaden. Med några säsongers erfarenhet så kan du klättra upp till 3500-4000 euro / månaden. Detta i rollerna som Junior Stewardess, Junior Deckhand eller Crew Cook. Dem allra flesta yachter betalar ut lön i Euro, men Dollar förekommer också. 

 

För dig med en special skill

Om du kommer till yachting med en så kallad “special skill”. Det vill säga en nischad kompetens, det kan vara sjuksköterska, snickare, spa terapeut, personlig tränare, frisör, massör, florist eller liknande då kan du i de flesta fall förvänta dig en något högre ingångslön, runt 3000-4000 Euro / månaden. 

 

Jobba charter och få dricks på yachterna

Jobbar du på en charter-yacht, det vill säga en yacht som hyrs ut till andra gäster än ägarna så kan du också förvänta dig att få dricks, adderat på din ingångslön. Dricksen baseras på charter-hyran och gästerna förväntas dricksa 10-15 % av hyran. Det kan bli så mycket som 50.000-100.000 SEK för 1-2 veckor charter ombord PER besättningsmedlem. Dricksen delas jämt på hela besättningen. 

 

Mer seniora positioner

Detta är en bransch som du verkligen kan göra karriär inom, och jobbar du dig upp till en mer senior position ombord, så som Kapten, Officer, Chief Stewardess, Chief Engineer eller Head Chef så kan du tjäna riktigt bra. Det kan variera på storlek på yacht, hur många i besättningen du har ansvar för och hur din roll är utformad. Observera att alla dessa roller kräver ofta lång utbildning och lång erfarenhet.

En kapten på en yacht kan tjäna från 6000-12000 Euro / månaden

En officer på en yacht kan tjäna från 4000-8000 Euro / månaden

En Head Chef på en yacht kan tjäna från 5000-8000 Euro / månaden

En Chief Stewardess på en yacht kan tjäna från 5000-8000 Euro / månaden

En Chief Engineer på en yacht kan tjäna från 5000 – 8000 Euro / månaden

 

Betalar man skatt när man jobbar på yacht?

När det kommer till skatter så finns det inte en regel som gäller för alla ombord, utan detta är baserat på vart just du är skriven någonstans och vilka regler som gäller där. Är du skriven i Sverige kan du räkna med att du är skatteskyldig i Sverige, hur mycket du betalar kan variera beroende på vilken yacht du är anställd på, hur länge du varit ombord och om den går oceanfart eller inte. Det finns alltså inget “generellt” svar, utan det beror på. Men räkna med att en del av din lön kommer att beskattas någonstans. Under introduktionskursen med Yachting Sweden går vi in på mer detaljer kring skatte-frågan, och pratar kring dem olika undantagen och alternativen som finns.

Men oavsett om du betalar full skatt eller reducerad så kommer du kunna tjäna väldigt bra i yachting-branschen, och du kommer kan lägga undan 100 % av din inkomst om du så skulle önska. 

Frågor och funderingar? Kontakta oss här!