Vem passar för jobbet på en yacht utomlands?

Vem passar för jobbet ombord en yacht utomlands?

Att jobba i yachting-branschen handlar mer om än livsstil snarare än ett jobb. Hur du trivs kommer alltså bero mycket på om du gillar livsstilen ombord eller inte! Har du kombinationen av båda så kommer du antagligen älska ditt nya liv som yachtie. Yachtingbranschen passar långt ifrån alla, och vi rekommenderar därför att verkligen göra sin research på livet ombord innan man hoppar på äventyret.

I det här blogginlägget tar vi upp lite guidelines för vem som egentligen passar ombord!

1. Du brinner för att resa, gärna mycket och i långa perioder!

En STOR del av livet ombord innebär att resa runt, vara långt hemifrån och ibland i väldigt långa perioder till och med. Du kommer behöva vänja dig vid att nya platser är en del av din vardag, och det underlättar om du till och med inspireras av det och ser det som en del av belöningen av att jobba på yachts. Självklart kan man få längta hem, men vet man med sig att man efter en vecka utomlands längtar hem till sin lägenhet, sin familj och allt det “vardagliga” kommer yachting vara en utmanande omställning för dig! Yachting erbjuder allt utom en “vanlig vardag”.

Previous slide
Next slide

 

2. Du gillar “Work hard – Play hard”-livet

Work to live, eller live to work? Att jobba i yachting innebär inga förutsägbara arbetsdagar, och man är ofta “full on” eller “full off”. Perioderna när ni har gäster ombord kommer det innebära långa dagar, ibland flera veckor i sträck. Men när du är ledig är det du som checkar in på det finaste hotellet, dricker cocktails i solnedgången och dyker med hajar på någon ö i maldiverna. Det är stora kontraster i branschen, och detta är en livsstil för den som gillar kontraster! Att jobba stenhårt, för att sen kunna unna sig riktigt häftiga upplevelser.

3. Du älskar att jobba i team!

Har du jobbat i team förut och gillar det, så kommer du uppleva det på en ny nivå ombord yachterna. Din crew ombord är inte bara dina kollegor, utan det är också din familj. Man blir extremt nära sin crew, och man behöver tycka om att jobba i grupp och samarbeta nära med kollegor. Dina kollegor kommer också vara i olika åldrar och från olika delar av världen. Du behöver vara enkel att samarbeta med, och en person som går ihop med flera olika människor. Man ser ofta att de söker någon “Easy going” och “Drama free”, detta för att det ofta kan bli problem om man inte är det. Du behöver inte vara extrovert, men att du kan samarbeta och gå ihop med männsikor av olika typer kommer underlätta.

 

4. Du gillar spänning och oförutsägbarheten i livet!

Att jobba på yachts är spännande. Man får träffa väldigt mycket människor av många olika karaktärer, och livet ombord kan vara lite oförutsägbart. Du kan vakna upp och tro att ni ska åka till Bahamas, men plötsligt är ni istället påväg till Costa Rica. Gäster kan vara krävande, men också väldigt underhållande och livet ombord innebär en insight i “the rich and the famou”. Du jobbar nämligen för kanske topp 0,01 % mest förmögna människor i hela världen, ofta väldigt inflytesrika personer.. Ena dagen sitter du i helikoptern för att möta upp någon på flygplatsen, medans andra dagen polerar du 100 jordgubbar eftersom ägaren ombord inte gillar dem där fröna. Ena dagen får du följa med på beach-club med gästerna, medans dagen efter inventerar du servetter. Man behöver ha förmågan att kunna “go with the flow”, och släppa på kontrollbehov. Gillar du att livet är oförutsägbart, och att vakna varje dag utan att riktigt veta vad som komma skall så kommer yachting ha massor att erbjuda dig!

5. Du är okej att jobba i en hieraki – även om det är orättvist ibland

Att jobba i yachting-branschen innebär en väldigt tydlig hierkai ombord som du kommer behöva respektera och anpassa dig till. Det är väldigt annorlunda från hur arbetsplatser fungerar i Sverige, och för många kan det kännas lite omodernt. Det kan många gånger liknas vid militären och flyg-branschen som också styrs mycket av hieraki. Vissa yachter styr mer av detta än andra, men detta är något du kommer behöva vänja dig vid! Du kanske inte alla gånger tycker allt är rättvist, eller du kanske har andra ideér hur saker och ting borde gå till än vad din chef anser- Många gånger behöver man “Do as your told” utan att ställa frågor eller utmana instruktionerna – vilket kan bli påfrestande!

6. Du gillar att jobba med service och människor

Oavsett position ombord så handlar yachting-branschen om service i världsklass. Visst att det finns en del administrativa uppgifter ombord, men i de flesta fall är jobbet ombord väldigt “hands on”. Du jobbar tätt med andra människor, och din uppgift är att ge service av världsklass till gästerna ombord.

Gilar du att jobba i team, och med service? Då kanske yachting är för dig!

Detta var några guide-lines för dig som är osäker om jobbet ombord passar dig! Som sagt så passar inte yachting alla, men checkar man av iallafall hälften av dessa punkter så finns det stora möjligheter för att du kommer trivas i branschen. Sen kan arbetsmiljön se olika ut på olika yachter, och det finns en båt för alla! 

Känns det som att branschen passar för dig? Kommentera och berätta!