Det här är yachting!

Ett helt unikt jobb

Att jobba utomlands på yachts

Superyachter ägs av förmögna privatpersoner, kanske dem mest inflytesrika människorna i hela världen. Att jobba ombord för denna målgrupp är helt unikt, både i människorna du jobbar för men också miljön du jobbar i. 

Att jobba på yacht kan jämföras lite med att jobba på ett flytande 5-stjärnigt hotell. Det som skiljer sig är den extremt höga standarden, att gästerna ombord kommer i slutna sällskap och ofta inte är fler än 12 personer. En otroligt exklusiv upplevelse eftersom dem har en hel besättningen som ser till att dem har allt dem kan tänkas behöva i komfort, upplevelser och service. Yachterna är också ofta utrustade med SPA, swimmingpools, gym, stora kabiner, salonger och andra exklusiva utrymmen. 

Yachterna används ofta som en plats där ägaren spenderar tid med familj och vänner. Det kan också vara en plats där ägaren jobbar eller arrangerar evenemang.

Trots att antalet gäster ombord en superyacht (standard mellan 12-14 st) förblir detsamma oavsett yachtens storlek, så kan antalet i besättningen variera mycket. Yachter kan vara allt mellan 30 meter till 130 meter, och en mindre yacht kan ha ca 7 personer i besättningen, medan en större yacht kan ha upp emot 40 personer. 

I vår podcast pratar vi mycket om vad det innebär att jobba ombord och vad som gör branschen så unik. 

Dem olika positionerna

Vad jobbar man med ombord?

De vanligaste ingångspostitioner ombord en yacht är junior stewardess eller junior deckhand. En junior position innebär en roll som ofta inte kräver någon vidare specialist-utbildning, det vill säga att du kan söka dessa jobb direkt efter gymnasiet.

Som stewardess är du med och sköter insidan av yachten, och arbetsuppgifter kan delas upp i tre avdelningar – service, housekeeping och laundry. Service innebär att du är med och gör fina bordsdekorationer, gör drinkar, serverar under måltider och liknande. Housekeeping innebär att bädda sängar, dammsuga kabiner och städa. Laundry innebär tvätt av både gästers och crewns kläder.

Som deckhand är du med och tar hand om yachtens exteriör för att hålla den i perfekt skick, tvättar båten utvändigt, polerar, putsar, skrubbar. Du kör och ansvarar för de mindre följebåtarna och assisterar gästerna med vattensporter. Du är också med och underhåller och reparerar utsidan, målar, slipar och sandar till exempel. Och sen självklart hjälper du till om yachten ska läggas till, läggas på ankare eller lämna hamn. 

En annan ingångsposition är också “crew cook”, en person ombord som endast lagar mat till besättningen. Här ställs det inte heller så höga krav på erfarenhet och utbildning. 

Ombord finns en hel besättning, vissa roller så som Kapten, Styrman, Ingenjör eller Kökschef kräver mer utbildning och bredare erfarenhet. Har du denna typ av erfarenhet eller bakgrund är du välkommen att höra av till oss också, vi kan även hjälpa dig med denna kompetens vidare. 

I våran blogg har vi flertal intervjuer där deltagare delar med sig av deras vardag ombord.

För dig som är utbildad

Att jobba med din special skill

Är du utbildad sjökapten, maskinist eller liknande kan du självklart jobba med detta ombord i en mer senior roll. 

Kommer du ifrån en annan bransch och sitter på kunskaper inom andra områden så kan du även få jobba med dessa i kombination med stewardess eller deckhand-yrket. 

Exempel på eftertraktade kompetenser på stewardess-sidan: Sjuksköterska, Massör, Florist, Frisör, Nanny, Yoga instruktör, Personlig tränare. På deckhand-sidan är eftertaktade kompetenser till exempel snickare, personlig tränare, maskinist, elektriker. Har du erfarenhet inom försvaret så är detta också meriterande för dig som vill söka deckhand-yrket. 

Frida i bild är en utav våra deltagare som jobbat ombord som Nanny

En helt unik bransch

Hur är det att jobba på en yacht?

Vi skapat flertal artiklar om branschen du kan ta del av för att samla på dig så mycket information som möjligt innan du tar steget.